Is jouw plan in strijd met het Omgevingsplan? Met een Bopa regelen wij de omgevingsvergunning!

Omgevingsplan Haalbaarheid en principeverzoek Bouw- en procedureregels (Bbl) Training en opleiding

Omgevingsvergunning Bopa

Gemeenten kunnen onder de Omgevingswet op verschillende manieren plannen faciliteren. Eén van die manieren is het wijzigen van het Omgevingsplan, een andere is het verlenen van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit, kortweg een Bopa-vergunning.

Plannen die niet binnen het omgevingsplan passen, maken wij mogelijk met een Bopa-vergunning. Dit een omgevingsvergunning waarmee wij via een Bopa-onderbouwing aantonen dat de (bouw)plannen niet in strijd is met een ‘evenwichtige toedeling van functies aan locatie’. Daarbij toetsen wij aan alle relevante en nieuwe wettelijke vereisten. Deze onderbouwing is een wettelijke indieningsvereiste bij een aanvraag omgevingsvergunning voor een Bopa.

 

Snel jouw Bopa-vergunning? Dat kan!

Een Bopa-vergunning kan relatief snel verleend worden. Een reguliere voorbereidingsprocedure heeft een wettelijke doorlooptijd van 8 weken. Soms is een langere (uitgebreide) voorbereidingsprocedure van toepassing. Dat verschilt per project en per gemeente. Wij kunnen jou hierover informeren.

De Bopa-vergunning is bij uitstek hét instrument om snel projecten – in strijd met het Omgevingsplan – alsnog te kunnen realiseren. Benieuwd naar de (on)mogelijkheden van het gebruiken van de Bopa? Lees meer over de toepassingsbereik van de Bopa op de VNG-website. Kom je er niet uit, neem dan contact met ons op. Wij adviseren jou graag naar de (on)mogelijkheden!

 

Gefaseerde Bopa-vergunning

Wist je dat met een Bopa-vergunning naast de ‘kleine’ projecten, zoals nieuwe woningen, verbouwingen, ook ingezet kan worden voor ‘grotere en complexe’ plannen, zoals gebiedsontwikkelingen van meerdere woningen voor een nieuwe woonwijk? Wil je snel rechtszekerheid en duidelijkheid over de haalbaarheid van plannen, overweeg dan eerst een omgevingsvergunning voor een ‘planologisch basisbesluit’ te verkrijgen. Dat heet een gefaseerde Bopa-vergunning. Het faseren of knippen in omgevingsvergunning biedt bijvoorbeeld bij een (groter) gebiedsontwikkeling voordelen in globale en flexibele planvorming. Ook bij een gefaseerde Bopa-vergunning zal via een Bopa-onderbouwing moeten worden aangetoond dat de de (bouw)plannen niet in strijd is met een ‘evenwichtige toedeling van functies aan locatie’. RooBeek Advies is uitstekend in staat om deze Bopa-onderbouwing op te stellen.

Tijdens het jaarcongres van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland heeft Henry in een workshop veel gemeenten bijgepraat over de gefaseerde Bopa-vergunning (ook wel de ‘driedubbele knip’ genoemd): workshop gefaseerde Bopa _ driedubbele knip – bwt congres 12 oktober 2023

 

 

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact op of vraag een offerte aan

Offerte aanvragen